Joomla - Μεταφορά σε νέο host

Υπάρχουν στο internet πολλές οδηγίες που αφορούν το Joomla και πώς να το μεταφέρεις από τον ένα host στον άλλον.



Όπως κάθε πρόγραμμα που αποτελείται από αρχεία και βάση, χρειάζεται

1) να μεταφέρουμε όλα τα αρχεία από το ένα σύστημα στο άλλο και

2)να πάρουμε backup της βάσης δεδομένων, το οποίο θα εγκαταστήσουμε στο νέο σύστημα.



Άπαξ και τα κάνουμε αυτά, όλα δουλεύουν ρολόι! Συχνά, όμως, στις οδηγίες που προαναφέραμε, λένε να εγκαθιστούμε εκ νέου τα components. Η αλήθεια είναι πως αυτό δε χρειάζεται, αν και είναι κάπως περίπλοκη η διαδικασία για να το αποφύγουμε αυτό(αλλά σίγουρα όχι τόσο όσο η εκ νέου εγκατάσταση).



Συγκεκριμένα, μετά από μεταφορά του Joomla σε νέο host, διαπιστώθηκε πως η βάση λειτουργούσε κανονικά, όπως και το site (φαινομενικά). Μερικά όμως link συνέχιζαν να στέλνουν στον παλιό host. Το ίδιο συνέβαινε και με τις εικόνες, οι οποίες φορτώνονταν από τον προηγούμενο ιστοχώρο. Αλλά γιατί γίνεται αυτό; Στο internet δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά.



To Joomla έχει ένα αρχείο configuration.php όπου αποθηκεύονται οι ρυθμίσεις όπως τα στοιχεία της βάσης δεδομένων, η διεύθυνση e-mail και άλλα στοιχεία. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η παράμετρος $live_site η οποία όμως είναι προαιρετική και που, όπως διαπιστώθηκε, ακόμη κι αν τη συμπληρώσουμε, το πρόβλημα παραμένει.



Πραγματοποιώντας αναζήτηση στο περιεχόμενο των αρχείων του ιστοχώρου για τον παλιό ιστοχώρο(βλ. εντολή grep για χρήστες *nix) διαπιστώθηκε πως το κύριο component(βλ. virtuemart) δε χρησιμοποιούσε το configuration του Joomla αλλά ένα δικό του configuration. Όταν λοιπόν αλλάξαμε τα στοιχεία στο τελευταίο, όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε.

Comments

Popular Posts