Firebug

        Αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε JavaScript στους ιστοχώρους που δημιουργείτε τότε θα έχετε βρεθεί πολλές φορές σε καταστάσεις όπως το να πατάτε ένα κουμπί στο οποίο έχετε ορίσει το onclick event αλλά αυτό δε λειτουργεί. Ψάχνετε αρρωστημένα να βρείτε το γιατί αλλά δεν τα καταφέρνετε.

        Συνήθως το πρόγραμμα Internet Explorer(ο 6 τουλάχιστον), στις περιπτώσεις αυτές, βγάζει κάτι αριστερά ένα κίτρινο σήμα θαυμαστικού που λέει "Η σελίδα περιέχει σφάλματα". Αν κάνουμε κλικ σε αυτό το θαυμαστικό και μετά επιλέξουμε να δούμε περισσότερες πληροφορίες, εμφανίζονται τα javascript λάθη της σελίδας. Όμως, είναι κάπως δυσανάγνωστα...έως πολύ δυσανάγνωστα. Τι κάνουμε λοιπόν; Η λύση είναι Firefox και συγκεκριμένα η επέκταση Firebug.

        Το μικρό αυτό προγραμματάκι με το που ανιχνεύσει javascript error σε μια ιστοσελίδα, εμφανίζει κάτω-κάτω στην status bar, τον αριθμό των λαθών που βρήκε. Σημαντικό είναι επίσης ότι "σκανάρει" κάθε ενέργεια που κάνει ο χρήστης(πχ. click, mouseover) ανιχνεύοντας έτσι όλα τα λάθη του κώδικα Javascript και όχι μόνο όσα εμφανίζονται με το που φορτώνεται η σελίδα.

        Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο να μετατρέψει τον Firefox browser του σε ένα κανονικό IDE για javascript όπου μπορεί να χρησιμοποιήσει breakpoints κτλ ενώ επίσης μπορεί να δει και να επεξεργαστεί τους κώδικες css και html της σελίδας που προβάλλεται την κάθε στιγμή. Περισσότερες πληροφορίες για να το κατεβάσετε, και να το δοκιμάσετε, θα βρείτε στον ιστοχώρο Firefox Add-ons.

Comments

Popular Posts